Kurstyp: Kort kurs
Längd: 4 distansträffar + 1 fysisk träff
Ansökan: Ansökan stänger när platserna är fyllda
Lediga platser: Ja (12st totalt)
Antagningsvillkor: Först till kvarn, personbevis bifogas. Längst ner på sidan hittar du ansökningsinstruktioner.
Kostnader: Självkostnadspris (500kr för råvaror)
Studiestödsnivå (CSN):
Nej
Internat: Nej
Kurstid: November-januari
Kontakt: Johan Taavo
johan.taavo@tornedalen.se
Om utbildningen
Vill du lära dig att laga traditionell tornedalsk mat eller bekanta dig lite med Tornedalen genom att lära känna dess matkultur? Då är detta en kurs för dig!
Utbildningen är en introduktionskurs och inspirationskurs i traditionellt tornedalskt mathantverk. Med utgångspunkt i bästsäljaren Aitta, en bok om Tornedalens matkultur skriven av Per Huuva, får deltagaren inblick i mathantverket som en viktig del av den meänkielitalande kulturen, och syftar till att föra vidare traditionella kunskaper som under århundraden överförts från den ena generationen till den andra. Kursen bidrar till att stärka kännedomen om tornedalingarna, kvänerna och lantalaiset som en av Sveriges nationella minoriteter. Kursen skall inspirera deltagarna till att förvalta och föra vidare traditionella kunskaper och ge dem verktyg för kunna göra detta.
Innehåll
Sammankomst 1: Tornedalsmat – introduktion (mat vid olika årstider och olika tider på dygnet, hantering och tillagning av olika råvaror som kött från högvilt och småvilt, blod, inälvsmat, fett, fisk från sjö, älv och hav, mjölk, ägg, ost, potatis, grönsaker, mjöl och kaffe)
Sammankomst 2: Tillagning av köttsoppa med klimp
Sammankomst 3: Ugnsstekt tornedalslax och laxsoppa
Sammankomst 4: Inälvsmat (blodkorv och leverbiff)
På kursen behandlas också traditionell brödbakning av puolipaksu.
Genomförande
Kursen leds av Per & Joel Huuva från Liehittäjä och genomförs delvis på distans med start tisdag 26/11 kl 17:00 Den innehåller fyra digitala träffar samt en sammankomst på plats i ett restaurangkök i Solna (Stockholm) lördagen den 18 januari 2025. Vid sammankomsten i Solna får deltagarna praktisk övning i matlagning under handledning av lärare. Undervisningen är avgiftsfri men deltagarna betalar 500 kr för inköp av de råvaror som används under sammankomsten.
För att genomföra kursen krävs dator med webbkamera och mikrofon samt en stabil internetuppkoppling. Deltagande med hjälp av telefon är inte tillåtet.
Datum för digitala träffar:
Tisdag 26/11
Tisdag 3/12
Tisdag 10/12
Tisdag 14/1 2025
Alla träffar startar kl 17:00 på google meet
Tiderna för den fysiska träffen lördag 18/1 2025 i Solna meddelas under kursen.
Anmälan och antagning
Anmäl dig per e-post på adressen info@tornedalen.se. Märk mailet med “Anmälan Mathantverk”.
Till ansökan bifogas personbevis, som kan laddas ner digitalt på Skatteverkets hemsida. Anmälan och antagning till kursen sker löpande. Platserna på kursen fördelas enligt principen ”först till kvarn” och anmälan stänger när samtliga 12st platser på kursen är fyllda.
Länk till Skatteverkets hemsida för nedladdning av personbevis: Personbevis | Skatteverket