Kurstyp: Distans, kväll
Studietakt: 25%
Längd: 1 termin
Ansökan: ansökan är öppen och stänger 25 maj.
Lediga platser: Ja
Antagningsvillkor: Slutförd grundskola. Vid ansökan skickar du ett personligt brev samt personbevis. Efter 25 maj sker lottning av platserna. 40 platser
Kostnader: Utbildningen är avgiftsfri.
Kurstid: 18 aug 2025 – 19 dec 2025
Kontakt: Lena Tano
lena.tano@tornedalen.se
Vill du lära dig mer om Tornedalen? Då är du inte ensam. Undersökningar visar att tornedalingar, kväner och lantalaiset är Sveriges minst kända nationella minoritet. Men med det växande intresset för språkligt och kulturellt återtagande i minoriteten ökar idag intresset för att lära sig om den egna historien och hur vi hamnade där vi är idag.
Den här digitala distanskursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om tornedalingar, kväner och lantalaiset, deras historia och de politiska händelser som format minoriteten. Du kanske själv är del av minoriteten, eller har ett växande intresse för att lära dig mer om Tornedalen, oavsett bakgrund välkomnar vi dig till vår introducerande resa in i de meänkielitalandes historia och nutid.
Kursen tar bland annat upp den språkliga och kulturella försvenskningen av Tornedalen som svenska staten bedrev under 1800- och 1900-talen samt vilka konsekvenser försvenskningen fortsätter ha för minoriteten idag. Tillsammans utforskar vi även teman som de gränsöverskridande kopplingarna till folkgrupper i Finland och Norge, traditionell kultur och levnadssätt i Tornedalen, samt frågan om vad en tornedaling, en kvän, eller en lantalainen egentligen är.
Vi ser fram emot att välkomna dig till kursen Tornedalen i Historia och Nutid.
Intervju med Charlotte Kalla
Charlotte Kalla stödjer bildandet av utbildningscentrum för tornedalingar, kväner och lantalaiset
Under hösten deltog Charlotte Kalla som gästföreläsare på Tornedalens folkhögskolas nystartade kurs Tornedalen i historia och nutid. Hon ser behovet av att utbildningscentrum för tornedalingar, kväner och lantalaiset startas i närtid. ”Jag skulle vilja säga att man borde startat igår. Men så snart som möjligt! Nu när vi börjat få en uppfattning om hur stor efterfrågan är.”
Charlotte Kalla är en av alla de tornedalingar som drabbats av försvenskningspolitiken. Trots att hon växte upp med meänkieli runt omkring sig i familjen så fick hon själv aldrig språket med sig. Konsekvenserna av detta har hon tidigare berättat om i Ummikko-podden.
Tidigare under hösten deltog Charlotte som gästföreläsare på den digitala kursen Tornedalen i historia och nutid för att prata om försvenskningen och om hur unga tornedalingar, kväner och lantalaiset ofta inte fått lära sig meänkieli via skolan eller från tidigare generationer. Kursen ingår i Tornedalens folkhögskolas pågående satsning för att bli ett utbildningscentrum för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
– Det var ju så mycket nya perspektiv som jag fick ta in i tankarna kring mina rötter. Det kändes som att det inte var svårt att få igång diskussioner heller. Även fast det är lite speciellt att träffas i ett digitalt mötesrum. Det var många som hade ett behov av att få berätta och det kändes som att de som lyssnade också lyssnade aktivt och intresserat. Så det kändes att det fyllde ett tomrum. Det är ett forum som har ett behov av att få finnas, säger Charlotte.
Tornedalens folkhögskolas kurser i meänkieli har sedan flera år ett högt söktryck och när den nya kursen om Tornedalens historia startades sökte nära 90 personer till kursens 25 studieplatser. Charlotte Kalla överraskades av det höga söktrycket.
– Alltså jag ryste hela vägen upp i hårbotten när jag hörde det. Shit, vilket tryck! Det säger ju verkligen massvis om att många har längtat efter något sånt här forum att samlas i.
På det framtida utbildningscentret planeras bland annat utökade kurser i meänkieli samt i Tornedalens kultur och traditionella hantverk. På frågan vilken slags kurs Charlotte själv skulle vilja gå svarar hon:
– Jag skulle ju… tänk ifall jag tillsammans med Alvin [Charlottes ettårige son] skulle hitta något sätt att lära oss meänkieli tillsammans. Att få lite utbildningsmaterial eller något som man skulle kunna utforska tillsammans. Det vore häftigt!
Charlotte ser ett stort behov av ett utbildningscentrum, särskilt för den stora grupp människor som är del av eller har kopplingar till den meänkieli-talande minoriteten.
– Jag märker hur viktigt det är att det finns en samlingpunkt för dom som bor i regionen där vars det talas, men också för alla oss som har valt att flytta från bygden och annars inte naturligt kommer i kontakt med språket och kulturen. Men då krävs det ju att det finns någonstans att samlas. Och det här vore ju helt fantastiskt ifall det både fanns en fysisk plats och en digital. Ett utbildningscentrum kan samla oss som vill ta det här vidare.
När tycker du att ett utbildningscentrum för tornedalingar, kväner och lantalaiset borde startas?
– Jag skulle vilja säga att man borde startat igår. Men så snart som möjligt! Nu när vi börjat få en uppfattning om hur stor efterfrågan är. När det nu var 90 sökande på de 25 platserna så behöver man se till att det finns resurser också, avslutar Charlotte.
Text: Daniel Fjellborg
Om Utbildningen
Syftet med utbildningen är att stimulera deltagarna till att lära känna minoritetens historia och kultur. Under kursen kommer vi att arbeta med olika teman för att utforska och förstå kulturens rötter.
Kursen är en distanskurs utan fysiska träffar. Vi möts digitalt på kvällstid för föreläsningar och diskussionsseminarier. Regelbundna obligatoriska lektioner onsdagar kl 18-21 samt fördjupande lärarledda uppgifter under terminen.
På kursen medverkar gästande experter och forskare, som föreläser om olika teman. Minoritetens nutidshistoria och samtid aktualiseras genom att inbjudna gäster berättar om sina personliga erfarenheter av exempelvis försvenskningen och arbetet för att revitalisera kulturen. De digitala kurstillfällena är obligatoriska och förutsätter ett aktivt deltagande. Vi lär oss tillsammans, delar med oss och lär av varandra. Deltagarna får också arbeta individuellt med studier av litteratur, poddar och filmer mellan kurstillfällena. Deltagarna väljer själva teman för fördjupning, och kan på så vis påverka kursens inriktning.
För att genomföra kursen krävs dator med webkamera och mikrofon samt en stabil internetuppkoppling. Deltagande med hjälp av telefon är inte tillåtet.
Mål
Efter avslutad kurs har deltagaren fått:
- en överblick över minoritetens historia under drygt 1000 år, från tidig medeltid till nutid.
- grundläggande förståelse för hur minoritetens självbild, kultur och identitet formats av samhällsförändringar och politik genom historien.
- reflektera över möjliga framtidsperspektiv för minoriteten, dess språk och dess kultur utifrån kunskaper om historien och dess effekter i nutiden.
VÅRA DELTAGARE BERÄTTAR
Så viktig och oerhört efterlängtad! Jag kan inte få nog av att lära mig mer om allt som rör vårt arv och vår kultur. Och att få möta andra i en liknande situation, som både har rötter och intresse i vår kultur. Tycker att kursens upplägg är mycket proffsigt, och att vi som deltagare har prioriterats i det upplägget.
Kursen har hjälpt mig att känna mig närmare mina rötter och familj!
Jag gick in i detta ur ett släktforskning perspektiv men det visade sig vara så mycket mer än så, den stärkte min identitet och jag har fått upp ögonen för en del av mig som jag vill fortsätta upptäcka.