Antagningsvillkor: Behörighet för Yrkeshögskola eller Högskola
Kostnader: 18.000 kr/totalt
Där ingår resor, lån av vissa läromedel och visst material, studerandeförsäkring m.m.
Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)
Övrigt: Du kan ta med dig hunden under vissa utbildningsmoment. Det förutsätter att du har tillgång till egen bil och att hunden är av lämplig ras. Kontakta kursansvariga för mer information om du funderar på att ta med dig hund.
Välkommen till naturguideutbildningen – en resa som inte bara öppnar dörrar till en karriär inom naturturism, utan också ger dig chansen att fördjupa dina kunskaper inom friluftsliv, natur och kultur. Under denna mångsidiga utbildning kombineras teori och fältstudier med praktiska övningar och yrkespraktik. Du får en gedigen grund för att leda och inspirera andra i vår storslagna nordiska natur, som är lika vacker som utmanande.
Under tre terminer sträcker sig vårt klassrum från Norrbottens kust till fjällets vidder, med utgångspunktimångkulturella Tornedalen och dess rika skogslandskap. Här får du möjlighet att utveckla de praktiska färdigheter som krävs för att planera och leda turer, skapa oförglömliga upplevelser och förmedla din passion för naturen. Du får djupare kunskap om växter, djur och kultur, som du lär dig att omsätta i en berättarkonst som både engagerar och fångar dina deltagare.
Men utbildningen handlar inte bara om att bli en skicklig guide – den är också en resa för din personliga utveckling. Du får möjlighet att växa som både ledare och individ genom att utforska dina egna styrkor och utmaningar. Du lär dig att hantera olika situationer och anpassa ditt ledarskap för att skapa en trygg och minnesvärd upplevelse för alla deltagare.
Vad fordras av dig?
Det viktigaste är att du har en positiv inställning, trivs att arbeta med människor och älskar att vistas ute i naturen – oavsett om det är sommar eller vinter.
Du ska ha:
Behörighet för Yrkeshögskola eller Högskola
Viss erfarenhet av frilufts- och vildmarksliv
God fysik
Egen outdoor-utrustning för alla årstider d.v.s. kläder, ryggsäck, sovsäck m.m.
Veckovärdskap med ansvar för arrangemang och kursaktiviteter
Värdskap
Kursen syftar till att ge deltagaren:
-självinsikt för att därigenom utvecklas som ledare
-kunskaper om ledarskapspedagogik och gruppdynamik
-teoretiska och praktiska erfarenheter av att framgångsrikt leda och kommunicera med såväl enskilda
individer som med grupp
Efter avslutad kurs ska deltagaren ha en mycket god förståelse för hur man leder och tolkar olika grupprocesser samt en god förståelse för sin egen roll som guide och verktyg att använda sig av i sin roll som ledare.
-inblick och insikt i turism och naturturismen som näring
-få en förståelse för turistströmmar och trender inom naturturism
-insikter om hur man bedriver ekologisk turism
-god förståelse av olika nischer inom naturturismen
-utökat nätverk inom naturturismbranschen
Efter avslutad kurs ska deltagaren ha fått en insikt i turismnäringen lokalt och globalt samt kunna ta
ekologiska hänsyn i sin yrkesutövning. Efter avslutad kurs ska deltagaren även ha fått en mycket god uppfattning under vilka villkor olika delar av naturturismbranschen arbetar.
Presentation av egen affärsidé för bank och affärsrådgivare
Kursen syftar till att ge deltagaren:
-fördjupade kunskaper i entreprenörskap och företagande inom turismbranschen
-god insikt i budgetering och ekonomisk planering
Efter avslutad kurs ska deltagaren ha fått fördjupade kunskaper i hur man startar och driver företag. Deltagaren ska ha tagit fram en affärsidé med prövning mot bank och affärsrådgivare.
Veckolånga turer i skog och fjäll med övernattning i terräng såväl sommar som vinter
First Aid
Kursen syftar till att ge deltagaren:
-fördjupad praktisk och teoretisk erfarenhet i friluftsliv under alla årstider
-fördjupad erfarenhet och kunskap om säkerhet, vägval och rutiner vid idkande av friluftsliv
-fördjupad kunskap i orientering
-erfarenhet av att leda och guida i terräng under olika årstider och väderförhållanden
-goda kunskaper om säkerhet i kallt klimat på is och snö
Efter avslutad kurs ska deltagaren ha fått kunskap i att orientera sig i olika terränger, göra säkra vägval och kunna leda andra på ett säkert sätt i naturen. Deltagaren ska få praktisk övning i att göra upp säkerhetsplaner för turer i terräng.
-grundläggande kunskap och erfarenhet av att färdas i kajak och kanadensare
-grundläggande kunskap och erfarenhet av snöskoter
-grundläggande kunskap och erfarenhet av slädhundar och hundspann
Efter avslutad kurs ska deltagaren ha fått grundläggande kunskap och erfarenhet, tillämpbart utifrån ett turistiskt perspektiv samt i rollen som aktivitetsguide.
-undervisning motsvarande huvuddelen av Fjälledarnormens olika utbildningsmoment. Komplettering krävs på egen tid för att fullt ut motsvara Fjälledarnormen.
-möjlighet att avlägga godkänt prov för förarbevis för terrängskoter
-möjlighet att avlägga godkänt prov för lavinsäkerhet enligt Naturvårdsverket; SVELAV – Pro 1
-möjlighet att erhålla utbildningsbevis för First Aid
Efter avslutad kurs ska deltagaren fått undervisning som ger denne möjlighet att erhålla certifieringar som är till nytta vid utövandet av guideyrket.
-en utveckad kunskap och kännedom om de olika naturmiljöer som finns i norra Skandinavien.
-utvecklad artkännedom av växter, djur och fåglar.
Efter avslutad kurs ska deltagaren känna igen och kunna artbestämma ett större antal växter och fåglar i fält och vara väl förtrogen med däggdjuren och deras ekologi. Deltagaren skall kunna omsätta dessa kunskaper i ett guideperspektiv.
-grundläggande kunskaper om jakt och fiske och dess betydelse ur kulturell och biologisk synpunkt
-förståelse för skogsbrukets påverkan på vår kultur och miljö.
-kunskap om renskötselns betydelse för vår kultur och natur
Efter avslutad kurs ska deltagaren ha fått insyn i jakt, fiske, renskötsel samt skogsbruk och fått förståelse för dess förutsättningar och påverkan på naturen.
Praktisk matlagning och arrangemang av måltidsupplevelser
Kursen syftar till att ge deltagaren:
-insikt i möjlighet och begränsning inom matlagning och utematlagning
-praktiska erfarenheter av matlagning och servering
-grundläggande kunskaper inom menykomposition
Efter avslutad kurs ska deltagaren ha en grundläggande kunskap om hygien och bestämmelser kring kommersiell matlagning. Ha goda kunskaper i utematlagning och menykompositioner samt ha samlat på sig en repertoar av recept och menyer.
Genom att tillgodogöra sig utbildningen kommer du att stå starkt rustad, både kunskapsmässigt och erfarenhetsmässigt, för en karriär inom naturturism och för friluftsliv på en betydligt högre nivå. Du får en djup förståelse för naturturismen som är på stark uppgång, samt insikt i hur turism kan bedrivas på ett hållbart sätt.
Under utbildningen fördjupar vi oss i natur- och artkunskap och får praktiska erfarenheter genom vandringar, paddlingar och skidturer, allt med guideperspektivet i fokus. Du kommer att vara väl förberedd för att arbeta med vinteraktiviteter som isfiske, skidor, snöskoter och hundspann. Vi ger dig dessutom chansen att ge dig ut på längre turer i både skog och fjäll, sommar som vinter, samt avstickare till kustlandet. Med utbildningen får du också ett försprång mot att bli certifierad fjälledare, eftersom vi utbildar enligt fjälledarnormen.
Med god insikt i både natur- och upplevelseturismen och ur ditt guideperspektiv lär du dig att skapa och paketera naturaktiviteter och turer till oförglömliga turistupplevelser med ett professionellt genomförande. Du får djupdyka i produktutveckling, planering och säkerhet, med betoning på hållbarhet och ekologisk medvetenhet som grund för allt du gör. Genom kontinuerlig utvärdering och personlig feedback kommer du att utvecklas och växa i din roll som guide.
Din personliga utveckling är en viktig del av utbildningen, och vi värdesätter din förmåga till samarbete, kreativitet och ledarskap. Dessa egenskaper kommer att vara avgörande för din framgång inom guideyrket. Genom gästlärare, studiebesök och yrkespraktik får du också möjlighet att bygga ett starkt kontaktnät inom turistnäringen, vilket kan vara nyckeln till din framtid.
Om du älskar naturen, brinner för att arbeta med människor och har ett sinne för service, är detta en chans du inte vill missa! Här får du möjligheten att kombinera dina intressen för natur, kultur och friluftsliv i ett dynamiskt och växande yrkesområde.
Efter utbildningen
The sky is the limit- brukar man säga
Många väljer att ta sitt friluftsliv till nästa nivå, medan andra tar steget vidare och arbetar som naturguider, ofta på säsongsbasis. En del tar till och med chansen att starta eget eller köpa ett företag inom naturturism och skapar sin egen framtid i denna växande bransch.
VÅRA DELTAGARE BERÄTTAR
Efter 12 år i Försvarsmakten och Marinen med stillasittande, högteknologiskt arbete inomhus på land samt till sjöss på fartyg var det dags för en livsstilsförändring. Jag har under mitt vuxna liv hittat glädjen och lugnet i naturen vilket jag ville få fler att lära sig. Jag googlade en kort stund och hittade Tornedalens folkhögskola och naturguideutbildningen som direkt fick mitt intresse och resten är historia.
Idag arbetar jag som guide i Luleå på Brändön Lodge framförallt med vinterturism, skoterturer, norrsken, snöskor och skidor. Det har varit en stor förändring i arbetsuppgifter från mitt tidigare arbete och jag älskar det, längtar inte tillbaka ett dugg.
Utbildningen har verkligen förberett mig på ett bra sätt för att möta gäster väl på plats, bra grunder att stå på, viktig naturinformation som jag inte tidigare hade kunskap om vilken jag idag förmedlar till mina gäster. Det var verkligen de bästa 15 månaderna på väldigt länge och när vi tog examen önskade jag att utbildningen var minst ett år till då vi hade så fantastiskt roligt och lärde av varandra!Fredrik Nilsson, Brändön Lodge
Idag jobbar jag för Basecamp Explorer som stationschef på Isfjord Radio, ett hotell mitt ute i Svalbards vildmark med isbjörnar, valrossar och renar som närmsta grannar. Jag hade inte varit där jag är idag om jag inte tagit klivet in i Naturguidevärlden och den här utbildningen gav mig en värdefull grund att stå på för drömlivet jag lever idag. Malin Stark, Basecamp explorer
Vi är ett par som tillsammans gick Naturguideutbildningen år 2019-2020, vi heter Lo Engman och Anton Johansson. När vi sökte till utbildningen jobbade en av oss i kulturvärlden och en i byggbranschen, vi kom från olika bakgrunder men vår kärlek för naturen har alltid genomsyrat vårt liv.
Att gå utbildningen är det bästa vi har gjort och det blev det största äventyret vi upplevt tillsammans. Vi lärde oss mycket, allt ifrån flora/fauna till företagande. Det var också riktigt givande att få erfarenhet av att samarbeta och jobba i grupp. En annan rolig del av utbildningen var att lära sig om ledarskap och guidning. Det vi lärde oss har i sin tur lett till att vi idag har vårat eget företag ”Leja North” och jobbar nu som frilansande guider inom hundspannsturism och skoterturism, men även med mer kulturella guidningar om samisk kultur och historia. Vi vill i framtiden utveckla företaget och skapa vår egen kundbas. Ett mål med företaget är också att genom naturens verkan kunna hjälpa ungdomar med deras psykiska hälsa.
Tack vare Naturguideutbildningen lever vi nu ett helt annorlunda liv här uppe i Norrbotten, det perfekta livet för oss. Vi får jobba med allt vi tycker om och vistas i naturen varje dag.
lejanorth.comLo Engman & Anton Johansson, Leja North
Mitt namn är Jonas Pålsson. Jag driver företaget NOMAD naturguide med fokus på guidning samt miljö- och naturrestaurering.
Jag är född och uppvuxen i mellersta Skåne och har alltid haft ett stort intresse för naturen. Efter ett tips från en god vän sökte jag till naturguideutbildningen 2012 och kände från dag ett att jag hittat rätt. Utbildningen gav mig en god förståelse för kravbilden och förväntningarna hos en betalande gäst. Samtidigt fick jag verktygen och en bred kunskapsbas för att möta dessa.
Kunskaperna samt kontaktnätet jag fick med mig från utbildningen har lett mig dit jag är idag. Som frilansande naturguide har jag arbetat i Norrbottens alla hörn, från skärgård till högfjäll, sommar som vinter. Jonas Pålsson, NOMAD naturguide
Jag studerade Naturguideutbildningen på Tornedalens folkhögskola 1995-1996, det var en fantastisk tid där jag kunde bygga upp plattformen för min yrkeskarriär som guide. Under utbildningen så levde och lärde vi tillsammans om allt som en guide bör kunna för att möta den krävande turistens krav, vi gavs tillfälle att utveckla våra specialintressen samtidigt som vi fick lära oss dom viktiga delarna i det komplexa yrket naturguide. Vi lärde oss mycket om allt, allt vi behöver som guider, vi fick verktygen för att kunna svara på våra framtida kunders frågor om hur man överlever, hur man skall föra sig och hur vår flora och fauna ser ut i svenska lapplands fantastiska natur. Tommy Holmberg, Nordguide.se
Behöver du hjälp med att ordna boende?
Tornedalens folkhögskola har ett internat där du kan hyra ett rum när du studerar på skolan. Att bo på internat är en del av folkhögskolans studiemiljö. Du ingår i en gemenskap med andra deltagare även under fritiden, du får bo på en plats som du kanske annars aldrig skulle komma till, du slipper leta boende och har alltid nära till skolan.
En folkhögskola vänder sig till vuxna och är öppen för alla. En viktig del är att du är med och påverkar utbildningen. Samtal och diskussioner är viktiga och kursdeltagarna lär av varandra. Folkhögskolan utgår från dina kunskaper, erfarenheter, behov och drömmar.
I dagsläget finns det 156 folkhögskolor över hela landet. Många folkhögskolor har särskilda profiler, ofta utifrån sina band till idéburna organisationer och folkrörelser.
Vad är egentligen en folkhögskola? Vad gör den unik? Här nedan beskriver vi hur din tid på folkhögskola kan se ut.
Fritt och frivilligt
De som går på folkhögskola är vuxna och har själva valt att studera och vilken folkhögskola de sökt sig till. Människor deltar därmed av fri vilja i lärandeprocesser som inbegriper socialt samspel, samarbete, diskussion och reflektion. Det ger en bra grund för lärande. Varje folkhögskola bestämmer själv över sin profil, sina kurser och sitt sätt att arbeta. Det gör varje skolas utformning unik.
Samtalet i fokus
Samtalet och de studerandes aktiva deltagande är en viktig del i folkhögskolans pedagogik. Genom mindre studiegrupper som följs åt under studietiden uppnås ett klimat där alla får plats. Undervisningen utgår från dina erfarenheter och baseras på samtal i kursgruppen.
Minskar utbildningsklyftor
På folkhögskola ryms en mångfald av människor, idéer och intressen. Oavsett bakgrund eller utbildningsnivå finns det ofta kurser som är anpassade efter den nivå du befinner dig på. En del har inte gått färdigt grundskolan eller gymnasiet, andra har högskoleutbildning eller många års yrkesliv bakom sig. Folkhögskolan kan och vill erbjuda möjlighet till etablering och delaktighet för fler nya svenskar och nationella minoriteter.
Tillgängligt och öppet för alla
Folkhögskolan försöker vara tillgänglig för alla. Detta är särskilt viktigt då folkhögskolan gärna vänder sig till dem som har stött på hinder i andra utbildningsformer eller har en funktionsnedsättning. Folkhögskolan är en mötesplats som skapar sammanhållning och respekt mellan människor, oavsett bakgrund, erfarenhet, åsikter eller tankar.
Folkbildning – mer än utbildning
På folkhögskola utvecklar individen en personlig relation till sina kunskaper. Vi lär för livet! Folkhögskolan strävar efter att vara en bildande och samhällskritisk röst. Vi tror på folkbildningens betydelse för ett hållbart demokratiskt samhälle. Folkhögskolorna har funnits i 150 år, långt innan demokratin infördes i Sverige och alltid legat i framkant vad gäller idéutveckling och pedagogik. Det kommer vi att fortsätta med.
Värdegrund
Folkhögskolorna är fria från vinstuttag. Privatpersoner eller företag kan inte starta folkhögskolor, det är alltid regioner/landsting, organisationer eller folkrörelser som står bakom. De folkrörelseanknutna idéerna i kombination med den demokratiska organisationsformen skiljer folkhögskolorna från privata aktörer på utbildningsmarknaden.
Alla folkhögskolor har allmänna kurser, men också olika kurser som är speciella för just den folkhögskolan.
Behörighet till högre studier
Folkhögskolans Allmänna kurs kan ge grundläggande behörighet till högskolan. När du är klar får du ett studieomdöme som gör att du kan söka till högskolan genom folkhögskolans urvalsgrupp.
Studera hemifrån
Många folkhögskolor har kurser som du kan studera hemma vid datorn. Det kallas för distanskurser.
Särskild kurs/Profilkurs
På folkhögskolorna finns också kurser om ett visst ämne som är speciellt för just den folkhögskolan.
De kurserna kallas för särskilda kurser, och där studerar du ett ämne mest hela tiden, som musik, media, konsthantverk, språk, teater, friskvård eller turism.
En del av de särskilda kurserna är utbildningar till vissa yrken, som fritidsledare, personlig assistent, behandlingsassistent, journalist och kantor.
En kortare kurs
Under sommaren har folkhögskolorna många korta kurser som kallas sommarkurser. De kan vara några dagar eller
några veckor långa.
Svenska för invandrare
Många folkhögskolor har kurser i svenska för invandrare (SFI).
Folkhögskolan ger inte betyg. Du får istället ett studieomdöme, som talar om hur du klarar av att studera. Alla lärarna bestämmer tillsammans ditt studieomdöme. Läser du en särskild kurs får du istället ett intyg på att du läst kursen.
På folkhögskolan kan du få grundläggande behörighet till högskolan. Det betyder att du kan söka till en högskola efter folkhögskolan. Du har då samma kunskaper som de studenter som har gått ett nationellt program på gymnasiet.
För att få grundläggande behörighet måste du studera på allmän kurs mellan ett och tre år. Hur länge du måste studera beror bland annat på vad du studerat tidigare.
Du måste också ha godkända kunskaper i de här ämnena:
Om du ska söka till högskolan
Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
Ja, deltagare som studerar lokalt på skolan erbjuds rum på internatet.
Du som deltagare på skolan har möjlighet att bo på skolans internat under din studietid. Internatet finns på samma gård som skolan och underlättar för dig som vanligtvis bor på annan ort eller inte har tillgång till bil. Samtidigt har man även bättre möjlighet att lära känna deltagare från olika kurser. Klicka här för mer info.