VÄLKOMMEN TILL
TORNEDALENS FOLKHÖGSKOLA

Tornedalens folkhögskola ligger i Torneälvens natursköna dalgång, centralt belägen på Nordkalotten i en flerspråkig gränsbygd, där Tornedalen och Barentsregionen är utgångspunkt i all undervisning. Hantverk, kultur, natur och friluftsliv har en central plats. Här uppe, strax under Polcirkeln, får du möjlighet att studera det som intresserar dig. Du kommer att utveckla dig själv och upptäcka sidor hos dig som du inte visste att du hade eller bara anade att de fanns. På vår folkhögskola är nämligen chansen/risken stor att du växer som människa, din unika utbildning/vistelse i Polcirkelland.

KURSUTBUD 2015/2016

NATURGUIDEUTBILDNINGEN
BASÅR

är ett 35 veckor långt äventyr för dig som vill jobba med turism, upplevelser och natur. Under utbildningen kommer du att uppleva utsikter, äventyr, upplevelser och möten du aldrig kunnat drömma om. Tornedalens folkhögskola i Övertorneå, mitt i mångkulturella Tornedalen, är skolan för dig som gillar utmaningar, en lärdomssal som är belägen mitt i våra sista vildmarker. Lapplands vida skogar och fjäll, norra Finland och Nordnorges fjordar ligger alldeles bakom knuten. Bättre än så blir det inte.

Naturguide – Basår syftar till att ge dig en bred grund för arbete inom naturturism och förbereder dig även för att kunna tillgodogöra dig specialiseringarna skolan erbjuder efter basåret; Natur och aktivitetsguide eller Flugfiskeguide. Du kan även välja att endast gå basåret.

LÄS MER... SÖK TILL KURS

NATURGUIDEUTBILDNINGEN
FLUGFISKEGUIDE

är ett 30 veckor långt äventyr för dig som vill jobba med fisketurism, upplevelser och natur.

Under utbildningen kommer du att uppleva utsikter, äventyr, upplevelser och möten du aldrig kunnat drömma om.

Tornedalens folkhögskola i Övertorneå, mitt i mångkulturella Tornedalen, är skolan för dig som gillar utmaningar, en lärdomssal som är belägen mitt i våra sista vildmarker.  Lappland med Sandåslandet, norra Finland och Nordnorges älvar ligger alldeles bakom knuten. Bättre än så blir det inte.

Vi formar vår utbildning i samarbete med branschen för att du, när du kommer ut på arbetsmarknaden, ska ha med dig bästa möjliga förutsättningar för att lyckas i ditt yrkesval. Fiskevård, flugbindning, flugfisketekniker och yrkespraktik är grundstomme och du kommer att ges möjlighet att utföra prov för certifiering till kastinstruktör. Givetvis ingår ett antal utvecklande fiskeresor; troféjakt efter storgäddan i Råneälven, laxfiske i Lainioälven och spännande flugfiske på Sandåslandet norr om Kiruna.

LÄS MER... SÖK TILL KURS

NATURGUIDEUTBILDNINGEN
NATUR & AKTIVITETSGUIDE

är ett 40 veckor långt äventyr för dig som vill jobba med turism, upplevelser och natur.

Under utbildningen kommer du att uppleva utsikter, äventyr, upplevelser och möten du aldrig kunnat drömma om.

Tornedalens folkhögskola i Övertorneå, mitt i mångkulturella Tornedalen, är skolan för dig som gillar utmaningar, en lärdomssal som är belägen mitt i våra sista vildmarker. Lapplands vida skogar och fjäll, norra Finland och Nordnorges fjordar ligger alldeles bakom knuten. Bättre än så blir det inte.

Vi formar vår utbildning i samarbete med branschen för att du, när du kommer ut på arbetsmarknaden, ska ha med dig bästa möjliga förutsättningar för att lyckas i ditt yrkesval. Vi fördjupar oss i natur- och artkunskap samt friluftsliv bl.a. genom vandringar och skidturer med guideperspektiv. Vi blir väl förberedda på att arbeta med vinteraktiviteter som involverar hundspann och snöskotrar. Givetvis ingår ett antal längre turer i skog och fjäll: sommarfjällvandring, veckopaddling, vintertältning i Muddus Nationalpark och snöbivacktur i fjäll.

LÄS MER... SÖK TILL KURS

ALLMÄN KURS
DISTANS

Saknar du slutbetyg i något eller några kärnämnen från gymnasieskolan för att kunna söka till vidare studier och vill studera hemma så är distansstudier ett bra alternativ, den här kursen är ett alternativ till gymnasieskola eller komvux.

Under perioderna hemma håller du kontinuerlig kontakt med lärare och medstuderande via datorn och internet, tillgång till dator är därför nödvändigt.

Inga fysiska träffar på skolan krävs, dock kommer träffar att ske under läsåret via webbkamera och mikrofon på internet.

LÄS MER... SÖK TILL KURS

ALLMÄN KURS
FRILUFTSLIV

En kombination av kärnämnesstudier och upplevelser av friluftsliv i den vackra tornedalska naturen.

Linjen syftar till att ge deltagaren möjlighet att skaffa fullständig grundskole-/gymnasiekompetens för att kunna söka vidare studier, samt ge en introduktion till friluftsliv en dag i veckan.

Tornedalens varierande natur från fjäll till hav, mäktiga fritt rinnande älvar, porlande bäckar och milsvida skogar ger oss möjligheter att erbjuda många olika friluftsaktiviteter.

Efter fullföljd linje finns möjlighet att söka vidare till naturguideutbildningen på skolan.

LÄS MER... SÖK TILL KURS

ALLMÄN KURS
HANTVERK

Här studerar du olika hantverkstekniker, samtidigt som du har möjlighet att skaffa fullständig grundskole-/gymnasiekompetens för att kunna söka vidare studier.

Du som går Allmän kurs Hantverk har hantverk 6-10 timmar i veckan beroende på andra studier.

Utifrån dina intressen har du möjlighet att utveckla dina kunskaper inom: trä, textil, vävning, tovning och teckning.

LÄS MER... SÖK TILL KURS

SFI
SVENSKA FÖR INVANDRARE

Svenska för invandrare (SFI) är till för alla vuxna som behöver lära sig grunderna i svenska språket. SFI är kostnadsfritt för deltagarna och utövas under förmiddags- eller eftermiddagspass varje vardag, 15 timmar per vecka. SFI följer inte skolans läsårstider utan bedrivs utan uppehåll hela året.

LÄS MER... SÖK TILL KURS

VI FINNS PÅ FACEBOOK

SAMVERKANPARTNERS